Βελτίωση της ικανότητας επικοινωνίας

Η βαρηκοΐα μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε κάθε ηλικία. Είναι ένα από τα πιό συνηθισμένα, αλλά παραμελημένα, προβλήματα υγείας. Μερικοί γεννιούνται βαρήκοοι, ενώ άλλοι πάσχουν από βαρηκοΐα συνήθως με το πέρασμα της ηλικίας. Χτύπημα στο κεφάλι, φλεγμονές του αυτιού ή παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.

Η βαρηκοΐα συνήθως δεν παρατηρείται αμέσως και εξελίσσεται πολύ αργά. Μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις, μα πολλοί βαρήκοοι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι πάσχουν από βαρηκοΐα. Πολλοί βαρήκοοι μπορούν να βοηθηθούν με ιατρική θεραπεία, εγχείρηση ή με ακουστικά.

Μέσα στη περασμένη δεκαετία, η επιστημονική έρευνα μας έχει βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα πώς ακούμε και τα διαφορετικά είδη βαρηκοΐας. Σήμερα υπάρχουν ποικίλα ακουστικά που όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ήχου, αλλά και έχουν καλύτερη εμφάνιση. Υπάρχουν επίσης ακουστικά που μπαίνουν βαθιά μέσα στον πόρο του αυτιού και είναι σχεδόν αόρατα. Ένας ειδικός ακοοπροθετιστής μπορεί να σας δείξει και να σας ενημερώσει για τα διάφορα ακουστικά που υπάρχουν.

Βελτίωση της ικανότητας επικοινωνίας

Οι βαρήκοοι μπορεί να νιώσουν μοναξιά και απομόνωση. Δυσκολεύονται να ακούνε, και ακόμα και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις τους εκνευρίζουν. Η δική σας υποστήριξη και κατανόηση είναι πολύ σημαντική. Σας παρέχουμε παρακάτω μερικούς τρόπους που μπορούν να κάνουν την επικοινωνία μαζί τους πιό εύκολη και πιό ευχάριστη.

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή του βαρήκοου πριν αρχίσετε να μιλάτε. Είναι δύσκολο για τον βαρήκοο να σας ακούσει ή να διαβάσει τα χείλη σας αν έχει αλλού την προσοχή του.
  • Κοιτάζετε στα μάτια το άτομο στο οποίο μιλάτε. Η επαφή με τα μάτια είναι πολύ σημαντική για τον βαρήκοο, και βεβαιωθείτε ότι βλέπει το πρόσωπο σας καθαρά.
  • Αποφεύγετε κινήσεις που αποσπούν τη προσοχή του, όπως το κάπνισμα ή το μάσημα και μην καλύπ­τετε με τα χέρια σας το πρόσωπο σας.
  • Μιλάτε κανονικά, όχι πολύ δυνατά ή γρήγορα.
  • Χρησιμοποιήτε εκφράσεις προσώπου, χειρονομίες και σωματικές κινήσεις που διευκολύνουν την επικοινωνία.
  • Αν ο βαρήκοος δεν σας καταλαβαίνει, επαναλάβατε ό,τι είπατε με άλλα λόγια. Μερικές λέξεις γίνονται πιό εύκολα κατανοητές από άλλες, αν σας ακούει ή διαβάζει τα χείλη σας.
  • Προσέχετε να μην του μιλάτε όταν βρισκόσαστε κοντά σε παράγωγα ήχου, όπως μουσική, air condition ή άλλα άτομα που συνομιλούν παράλληλα με σας.
  • Απομακρυνθήτε από το θόρυβο όσο το δυνατό μακρύτερα.
  • Ρωτήστε τον αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε την επικοινωνία.

ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Η ακουστική ικανότητα χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή όχι μόνο για τον ομιλητή αλλά και για τον ακροατή. Πολλοί τοπικοί οργανισμοί για την ακοή προσφέρουν μαθήματα αποκατάστασης ακοής για τη βελτίωση της ακουστικής ικανότητας.

Εκπαιδευμένοι ειδικοί βοηθούν άτομα με κάθε είδους βαρηκοίας. Σας μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιήτε καλύτερα την περιορισμένη ακουστική ικανότητα σας για να διαβάζετε τις σωματικές κινήσεις και την κίνηση των χειλιών για να καταλαβαίνετε καλύτερα.

Αυτά τα μαθήματα βοηθούν επίσης τους φίλους και συγγενείς των βαρήκοων να μαθαίνουν πώς να μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα τους να επικοινωνούν.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τις τεχνικές επικοινωνίας που αναφέρουμε, επικοινωνήστε με τον ειδικό ακοοπροθετιστή.